Gree-Gree Kft

BLOG

Blog

Mit tanulhatnánk cégvezetőként a pilótáktól?

Pilóta_checklist2.jpg

A légi katasztrófák következményei fájdalmasak. De a cégeké is nagyon fájnak!

KKV tulajdonos ügyfeleink a coaching és mentoring ideje alatt hónapokig bólogatnak, hogy igen,…értik,… valóban,…alapvetően fontosak a folyamatleírások és a csekklisztek….,- csak épp nem készülnek el velük, mert mindig akadnak “fontosabb és sürgősebb” dolgok. Aztán amikor valaki nem azt csinálja, amit kellett volna vagy valamit nem látott előre és beütött a ménkű… Mi történt volna, ha ez egy pilótafülkében játszódik le?

A repülőgépen indulás előtt a személyzet – akár naponta többször is – egy csekkliszt alapján elismétli ugyanazokat a mondatokat és mozdulatokat. Teszik mindezt annak ellenére, hogy fejből tudják az egészet, minden a kisujjukban van. De újra és újra el kell ismételniük és ellenőrizniük kell mindent, hogy minimálisra csökkentsék az esetleges hibák kockázatát.

Vajon hány vállalkozás rendelkezik ilyen csekkliszttel?

A pilótafülke műszerfalán általában kettő, de az alapvető fontosságú műszerekből akár három is van, mert amennyiben két műszer eltérő értékeket mutat, akkor azokat a harmadik ikerműszer értékeivel vetik össze.

Vajon a vállalkozások hogyan mérik és hány forrásból ellenőrzik teljesítménymutatóikat?

Ha a fedélzeten valami meghibásodik, akkor a pilóták nem ötletbörzét tartanak, hanem a kézikönyv szerint beazonosítják a meghibásodást és az ott leírt módon járnak el.

Van Önöknek hasonló kézikönyvük arra az esetre, ha váratlan esemény következik be a gyártási vagy az üzleti folyamatokban?

A földi irányítással rádiókapcsolatban álló pilóta a diszpécser utasításait köteles pontosan visszamondani és amennyiben a diszpécser az ismétlés során valamilyen hibát észlel, köteles azt azonnal kijavítani.

Önök vissza szokták ellenőrizni azt, hogy a munkatárs jól értette-e meg a feladatot?

Mielőtt egy pilóta jogosulttá válik egy utasokkal teli gépet a levegőbe emelni, egy szimulátoron elsajátít minden folyamatot, begyakorol minden mozdulatot. Oly sokszor teszi ezt, hogy azok „beégnek” az elméjébe, természetes reflexszé válnak.

Az önök munkatársai tankönyvből készülnek fel vagy szimulált helyzetekben gyakorolnak be minden szituációt?

Történjék bármi, végül is mindig minden az emberi tényezőtől függ. Mi a kis- és középvállalkozások tulajdonosait arra képezzük ki, hogy a fent említett rendszerek a cég egészére vonatkozóan kerüljenek kidolgozásra és képesekké váljanak arra, hogy betartásukat megfelelően tudják ellenőrizni a teljes vertikumban.

Gree Gree